Opening Guido Moonspark en Viering 1 jaar Clemenspoort

Persbericht: Opening Guido Moonspark en één jaar Clemenspoort

zondag 23 september 11 uur

Feesten met kleine ecologische voetafdruk

Wie was Guido Moons?

Guido Moons was een pater redemptorist die zich met al zijn mogelijkheden heeft ingezet voor dit nieuwe Overwale project met al zijn componenten: Clemenspoort, Clemenshof en Clemenshuis. Hij was de bedenker, de visionair, maar ook de motivator die met een grote energie al het voorbereidend werk heeft gedaan, vaak achter de schermen, om dit project mogelijk te maken. Hij is jammer genoeg overleden op 20 november 2014 in de laatste fase net voor de start van de bouwwerken. Alles wat we vandaag zien is door hem en zijn vele medewerkers die hij kon motiveren en inspireren verder uitgewerkt. We zijn de stad dan ook ontzettend dankbaar dat het park terecht zijn naam krijgt. Ere wie ere toekomt. Op deze manier blijft hij ook een stukje aanwezig in alles wat er zich nu verder uitrolt.

Iedereen welkom

We starten om 11 uur met een verwelkoming en een korte toespraak van onze burgemeester Daniël Termont die wordt gevolgd door een lied van ons Effatakoor. Dan zal pater provinciaal Jan Hafmans een korte toespraak houden. Vervolgens nodigen we beide uit om een bloemenlint door te knippen in aanwezigheid van Guido Moons zijn familie. Dit gedeelte wordt afgerond met een gratis receptie aangeboden door de Clemenspoort. Na de receptie is iedereen welkom om mee te picknicken in het park. Je brengt je brooddoos mee en wij zorgen voor tafels en stoelen. Drank zal verkrijgbaar zijn.

Feesten met een kleine ecologische voetafdruk

Het duurzaamheidsteam van de Clemenspoort heeft verschillende tips verzameld die je kan vinden op de website om zowel wat je in de brooddoos meebrengt als hoe je op de Clemenspoort geraakt een duurzaam accent te geven. Er zijn zelfs twee kippen aanwezig die voor de afvalverwerking zullen zorgen. We zullen visueel tonen met welk duurzaam vervoersmiddel de aanwezigen zijn gekomen. Je zal heel de namiddag lang kunnen genieten van leuke optredens, clown animatie, springkasteel, geleide natuurwandelingen, vers fruit en gezonde catering. Er zal dus leven zijn in het Gudo Moonspark. Vanaf 13 uur kan je ook even langs gaan in de Clemenspoort. We bieden gratis rondleidingen aan en er is een posterbeurs in het onthaal. Tegelijk kan je via een korte videopresentatie kennismaken met ons nieuwe najaarsaanbod en een terugblik op ons eerste werkjaar.

Eén jaar Clemenspoort

Het is bijna een jaar geleden dat de Clemenspoort is gestart. Het team van medewerkers is verrast geweest door de snelheid waarmee tot nu alles is gelopen. We kunnen op dit moment rekenen op 82 actieve vrijwilligers. Dat is het dubbele van bij de start. Deze vrijwilligers zijn actief in 18 zelfsturende teams die zorgdragen voor alle opdrachten die een open inspiratiecentrum als de Clemenspoort moet vervullen: onthaal, programmatie, fundraising, organisatie pastorale en culturele activiteiten enz…

We kregen in ons eerste jaar ongeveer 8.000 verschillende bezoekers over de vloer en we zijn op weg naar 300 verhuringen van onze grote en kleine zalen op jaarbasis. We hebben daarom ook nog dit werkjaar een nieuwe coördinator Ilse Spiloes voor 80 % in dienst genomen om alle activiteiten goed op elkaar af stemmen. Maar de basisvisie hebben we behouden. Het zijn de vrijwilligers die de dragers zijn van het hele project en de stafmedewerkers maken deze dynamiek mogelijk. Economisch valt het plaatje binnen de verwachtingen. De groei aan activiteiten brengt ook extra inkomsten met zich mee maar ook de nodige onkosten. We hebben nog een weg te gaan om een volledig en realistisch beeld te krijgen van alle lopende kosten.

Een stevige najaarsprogrammatie

De Clemenspoort is meer dan een centrum dat zalen verhuurt waar je zeker kan zijn van een warm onthaal en een goede service voor een haalbare prijs. We willen trouw blijven aan ons opzet om ook te bouwen aan een geïnspireerde gemeenschap die vertrekkend vanuit het evangelie met elkaar op weg gaat. Onze intentie is niet zoveel mogelijk mensen naar de Clemenspoort te krijgen maar vooral te zorgen dat mensen die bij ons langs komen zich thuis mogen voelen, een ruimte ervaren waar ze zichzelf mogen zijn en mogen ontdekken dat er meer is tussen hemel en aarde zonder opdringerigheid. We merken dat meer en meer mensen de weg vinden naar onze zaterdagavondviering en ons aanbod ontdekken. Ons aanbod heeft  inhoudelijke impulsen rond maatschappelijke thema’s maar ook rond thema’s die in hart zitten van de christelijke spiritualiteit. Er zijn groepen die bij ons echt hun thuis vinden. We hebben eenmalige activiteiten en vormingsreeksen. Er is bij ons debat, cultuur maar ook verstilling en meditatie. We zijn ook dankbaar voor ons innovatieteam I-lab dat uit de startblokken is geschoten en op zoek gaat naar pastorale en sociale innovatieprojecten door het opstarten van vormingsdagen, zincirkels en de inspiratie karavaan.  Maar ook onze maandelijkse worship avond kent heel wat bijval. Dit najaarprogramma kan je bekijken op onze website.

Waarden verwoorden in daden…

Na een jaartje hard werken met velen en vaak ook met oprecht genieten van wat de kracht van een sterke visie, een unieke plek en oprechte solidariteit in het hart van een stad aan positieve energie kan vrijmaken, zijn we dankbaar omdat onze visie om een plaats te creëren waar mensen konden vieren, verbinden en vernieuwen zich volop aan het realiseren is hier in Gent. We zijn ook nuchter genoeg om te weten dat we nu mogen genieten van de startenergie maar we voelen dat we in de juiste richting zitten en dat het mooiste nog voor ons ligt.

We nodigen je uit ook op 23 september mee te werken aan duurzame mobiliteit en zoveel mogelijk je ‘ecologische voetafdruk’ te beperken. Dat kan je doen door het STOP-principe toe te passen bij je verplaatsing van en naar de Clemenspoort. Hierbij enkele tips:

STAPPERS: De Clemenspoort is zeer goed bereikbaar zowel langs de Voskenslaan als langs de Sint-Denijslaan.

TRAPPERS: Met de fietsrouteplanner  van de Stad Gent kan je je fietsroute uitstippelen met of zonder hellingen, kasseien, tramsporen en dergelijke.

http://fietsrouteplanner.gentfietst.be

Er zijn in de Clemenspoort 40 vaste fietsenstallingen; en we zorgen voor 80 extra fietsenstallingen op 23 september.

OPENBAAR VERVOER: De Clemenspoort bevindt zich op 250 m van het Sint-Pietersstation.

Met de tram lijn 1 en  enkele buslijnen stap je af aan halte Hogeschool-Gent (Voskenslaan) ; andere buslijnen komen tot aan het Sint-Pietersstation.

Plan je komst met de routeplanners voor openbaar vervoer:

https://www.delijn.be  en https://www.belgiantrain.be

Interessante weetjes:

– Een tienrittenkaart van De Lijn of betalen via GSM is voordeliger .

– Er zijn ook een aantal reductietarieven. https://www.delijn.be/nl/vervoerbewijzen

-Een weekendbiljet van de NMBS kost maar de helft van een normaal ticket (geldig van vrijdagavond 19u tem zondag), daarnaast zijn er nog een aantal reductietarieven. Meer uitleg vind je op http://www.belgianrail.be/nl/biljetten-abonnementen/leeftijd/adults-seniors/een-reis/weekendbiljet.aspx

PERSONENWAGENS:

-Zoek een medereiziger met www.Carpool.be van Taxistop

-Parkeer je wagen op Flanders EXPO – The Loop en rijd verder met tramlijn 1 of met de fiets.

-Andere mogelijkheden vind je via Park and Rides :

https://stad.gent/mobiliteit-openbare-werken/mobiliteit/parkeren/park-and-ride-pr

-aangepast vervoer : Minder Mobielen Centrale:  https://www.mindermobielencentrale.be