Een comeback van religie?

ongelofelijk

Het boek van Yvonne Zonderop ‘Ongelooflijk. Over de verrassende comeback van religie’ gaat meer over de comeback van haar eigen aandacht voor christelijke religie dan over een reële comeback van religie, geloof en Kerk in Nederland en West-Europa. Zonderop verwoordt haar persoonlijk besef dat het een jammer verlies zou zijn als de christelijke godsdienst helemaal zou verdwijnen uit de moderne samenleving.

Toch is het boek een interessante reflectie-aanzet voor allen die begaan zijn met religie, christelijk geloof en Kerk. Hoe is het zover kunnen komen? Wat betekenen de huidige ontwikkelingen in geloof en Kerk? Wat is er in de diepte bezig? Wat kan geloof en Kerk weer aantrekkingskracht geven? Op welke wijze kunnen we onze zingeving en pastoraal heroriënteren? De tijd is rijp voor een rustig en open beraad over dat soort vragen, over ‘een nieuw pionieren’.

Het boek van Zonderop biedt geen grote, nieuwe uitzichten en blauwdrukken. Maar het is een inspirerende stimulans om alleen of in groep zelf werk te maken van dat concretere denkwerk. Het is een interessant boek in het kader van de werkzaamheden van het Inspiratie-laboratorium van de Clemenspoort.