Aankomende Evenementen
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Studiedag I-lab – Het evangelie nieuw verkondigen kan dat nog?

23 maart 2019 van 10:00 - 16:00

Wat? Het I-lab is een vrijwilligersteam binnen de Clemenspoort dat op zoek gaat naar nieuwe wegen om geloof, zingeving en spiritualiteit binnen onze samenleving te ontwikkelen. Door reflectie, experiment en uitwisseling willen we iedereen die begaan is met dit thema een ruimte aanbieden om creatief en vernieuwend bezig te zijn. Vanuit het I-lab hebben al enkele nieuwe initiatieven het daglicht gezien die op deze studiedag zullen worden voorgesteld.
Als thema voor deze studiedag hebben we de slagzin gekozen: “het evangelie nieuw verkondigen…” die de redemptorist Clemens Maria Hofbauer vaak gebruikte. Al meer dan 200 jaar geleden was deze man gepassioneerd bezig met zoeken naar nieuwe wegen om het evangelie door te geven. De dag zal dan ook rond twee brandpunten cirkelen. We worden vandaag uitgedaagd om enerzijds na te denken over de inhoud van onze boodschap. Wat is de kern van het evangelie? Wat mogen we behouden en wat kunnen we loslaten? Maar anderzijds is er dringend nood aan het uitproberen van nieuwe vormen en terug volop pastoraal te gaan experimenteren. Tijdens onze studiedag zorgen we voor een goede balans tussen enerzijds een reeks impulsen en anderzijds de eigen inbreng van de deelnemers.
De studiedag start met het onthaal om 9.30 uur. Je kan je daar dan ook inschrijven voor twee van de vijf werkwinkels die in de namiddag doorgaan. We starten om 10 uur met een welkom en de keynote van de Portugese redemptorist Rui Santiago die in Porto bijna uit het niets een volledig nieuw netwerk heeft uitgebouwd van eigentijdse evangelisatie dat breed gedragen wordt door een nieuwe gemeenschap. Rui zal in het Engels spreken maar vertaling is voorzien. Na zijn keynote is er kans om met hem in dialoog te gaan. In de namiddag bieden we vijf werkwinkels aan waarbij telkens in een tijdsbestek van een uur het vernieuwende initiatief zich presenteert met opnieuw kans tot interactie.
Werkwinkel 1: Holy home party’s en zoveel meer met Anja ’t Kindt de bezieler van de inspiratiekaravaan (www.inspiratiekaravaan.be). Holy home party’s werken volgens het model van een Tupperware avond alleen is het centrale thema hier zingeving.
Werkwinkel 2: Opstarten van geloofscirkels door Jean-Paul Vermassen. Hoe kunnen we mensen toerusten via een kort maar intens traject om op de plaats waar ze zijn en verblijven een cirkel op te bouwen van tochtgenoten die elkaar meenemen in hun zoektocht naar vernieuwend geloven? En hoe kunnen we een model uitwerken waar deze geloofspioniers zich ook verder gecoacht en gedragen weten?
Werkwinkel 3: het opstarten van een nieuwe inspiratiegolf in Vlaanderen of I-WAVE door Walter Van Wouwe samen met het IWAVE team. Hoe kunnen we heel breed mensen terug prikkelen om stapje voor stapje en dag na dag te bouwen aan een eigentijdse universele spiritualiteit die in het leven geworteld staat? Hoe kunnen we deze ‘kernspiritualiteit’ en eigentijdse ‘marketing’ met elkaar blenden? Er wordt een pilot van het project voorgesteld.
Werkwinkel 4: De Sint-Michielsbeweging prikkelt iedereen die zoekt om vandaag jongeren mee op weg te nemen in het beleven van het evangelie. Wat is hun visie, hun geheim? Waar botsen ze op en waar maken zij het verschil met andere jongereninitiatieven?
Werkwinkel 5: Kennismaking met YOT-Brugge een partner die creatief omgaat met zingeving doorheen originele vormingsmomenten, kunst en het creatief omgaan met ruimtes.
We ronden de dag af om 15.45 uur met een verstillend zendingsmoment.

Waar en wanneer? De studiedag van I-lab gaat door op 23 maart van 10.00 uur tot 16.00 uur in de Clemenspoort.
Kostprijs: De kostprijs voor deze studiedag bedraagt 20 euro. Hierin zijn de koffiepauzes, de broodjeslunch en de syllabus begrepen. Voor vrienden of leden van de Clemenspoort bedraagt de kostprijs 15 euro.
Info en inschrijvingen: Wil je graag meer info of wil je nu al inschrijven dan kan dat via walter.vanwouwe@me.com – 0494 52 99 58.

Gegevens

Datum:
23 maart 2019
Tijd:
10:00 - 16:00

Organisator

Clemenspoort
E-mail:
info@clemenspoort.be