Aankomende Evenementen
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Opvang van Syrische vluchtelingen in het Clemenshuis

24 april 2018 van 19:30 - 21:00

In het kader van de humanitaire corridor voor Syrische vluchtelingen, een initiatief van de SantEgidio gemeenschap wordt aan 150 vluchtelingen de kans geboden naar België te komen.

De inspanning wordt verdeeld over de verschillende geloofsgemeenschappen,  de katholieke kerk engageert zich voor het onthaal van 100 mensen.
Het is werkelijk noodopvang van vluchtelingen die momenteel in kampen in Libanon of Turkije zijn. 
 
Ondertussen zijn de eerste gezinnen reeds aangekomen.  Men is echter nog volop op zoek naar bijkomende opvangplaatsen.
 
De uitdaging is dat niet alleen een tijdelijke woonst wordt ter beschikking gesteld, waarbij de huisvesting en de nutsvoorzieningen, zeker de eerste zes
maanden volledig ten laste van de ontvangende organisatie zijn. Bovendien moeten deze gezinnen heel sterk begeleid worden qua verwelkoming, integratie, dossier erkenning,
opleidingen Nederlands, school kinderen, gezondheidszorg, zoeken permanentere huisvesting, tewerkstelling, en dergelijke. Er is wel een budget voorzien voor de begeleiding.
De coördinatie gebeurt door mensen van Caritas International.
 
Daar we vernamen dat er niet alleen gezinnen met kinderen , maar ook koppels en alleenstaanden dienen onthaald te worden, werd de mogelijkheid gesuggereerd dat het appartement van pater Gaston in het Clemenshuis gedurende een beperkte periode, ongeveer anderhalf jaar,  kan dienst doen als opvanghuis.  De paters Redemptoristen en de Clemensgemeenschap  wensen zich op deze wijze in te schakelen in dit humanitaire initiatief.
 
Op basis van de informatie waarover we beschikken moeten we vaststellen dat de begeleiding degelijk, veelzijdig  en breed moet aangepakt worden.
Het welslagen is dan ook  afhankelijk van de creatie van een begeleidende equipe.
 
Met deze oproep willen we nagaan of we voldoende vrijwilligers kunnen aanspreken die zich wensen te engageren voor dit project.
 
Daartoe  nodigen we alle geïnteresseerden graag uit op een informatievergadering die zal plaatsvinden
in de Clemenspoort op dinsdag 24 april om 19u30.

Gegevens

Datum:
24 april 2018
Tijd:
19:30 - 21:00
Evenement Categorie:

Locatie

zaal Seelos

Organisator

Clemenspoort
E-mail:
info@clemenspoort.be