De wereld van de chinezen

Het machtigste land ter wereld
De glorie van de oude natie is hersteld

Wie in deze coronamaanden meer tijd heeft om tv te kijken, kan best ook de tv series over China van Ruben Terlou volgen.
Ze schenken de kijker een schitterende inkijk in het hart en de ziel van de Chinese samenleving en mensen.
Een en ander is nog op pc te bekijken.
Google naar Chinese dromen vpro.

In de zopas uitgezonden derde reeks Chinese dromen reist documentairemaker en China-expert Ruben Terlou verder door China, gedreven door zijn niet aflatende fascinatie voor de Chinezen en met de snel veranderende maatschappij als kompas.

In vloeiend Mandarijn voert hij persoonlijke gesprekken met de Chinezen die hij onderweg tegenkomt en toont hij de menselijke en kwetsbare kant van een volk dat zo ver van ons af lijkt te staan.

Waar hij in zijn vorige series de rivier de Yangtze volgde en het land van noord naar zuid doorkruiste, reist Ruben ditmaal kriskras door het gigantische land.

De vier afleveringen van zijn derde serie gaan over de dromen van de Chinezen; dromen over de toekomst van hun land, de liefde, hun kinderen. Daar naar kijkend wordt duidelijk hoe snel de ontwikkelingen in China onder het leiderschap van president Xi Jinping gaan en wat de invloed daarvan op het leven van de gewone man, vrouw en kind is. En is te zien dat dromen soms ook gewoon uit elkaar spatten of zelfs uitmonden in een nachtmerrie.

Vanwege zijn jarenlange ervaring en goede relaties in China heeft Ruben toegang weten te krijgen tot bijzondere situaties en mensen die hij al jaren hoopte vast te leggen. Daarom toont Chinese dromen – juist in deze tijd van de handelsoorlog en stijgend wantrouwen jegens China – opnieuw een verrassend menselijk beeld van deze vaak onbegrepen grootmacht.

Ruben is bezig met zijn vierde China-serie: De wereld van de Chinezen. Hij onderzoekt wat de opkomst van China betekent voor de rest van de wereld. Dit doet hij aan de hand van de verhalen van Chinezen én lokale bewoners die hij tijdens zijn reizen over de hele wereld ontmoet.

Vanaf zondag 30 augustus wekelijks om 20.30 uur op NPO 2