By the rivers dark

Nu het coronavirus almachtig over de wereld heerst…
Nu we allen in ballingschap en huisarrest zitten
Nu krijgen de woorden van Leonard Cohen nog
meer betekenis en kracht… 

De basisgedachte van Leonard Cohen dat het donker een kans tot nieuw licht is, vinden we ook terug in de song By The Rivers Dark, een lied dat te vinden is op zijn album Ten New Songs (2001). Bij het overlijden van Leonard Cohen in november 2016 drukt Titus Techera het in “The National Review” als volgt uit:

“The modern world itself is Babylon and man cannot leave it. The normalization of Babylon, however, forces us to ask ourselves how we start in our modern lives to look for something beyond the things that drive us crazy. Our new situation is an exile; we are wanderers now, like it or not.”

In het lied over de donkere rivieren van Babylon heeft Leonard Cohen het thema kracht-in-kwetsbaarheid uit het lied Anthem expliciet Bijbels uitgewerkt. De Babylonische ballingschap was voor de joden tegelijk een nachtmerrie én een kans tot geloofsversterking. Zo is volgens Cohen ook de moderne tijd een uitdaging én een kans voor ons vandaag.

Onze hectische moderne tijd kan een moment van omkering worden. We moeten de moed hebben om niet meer mee te doen met de gekte. We kunnen werk maken van een nieuwe meer humane en sociale tijd. Als we ons herinneren dat onze diepste bestemming die spiritueel en religieus is, kunnen we de wereld humaner en socialer maken.

Wij, mensen, zijn ten diepste goddelijk geraakt. We moeten onze diepere verbondenheid met God herstellen. We kunnen de donkere rivieren van de Babylon vervangen door de heldere bronnen van Jeruzalem. Daar ligt de nieuwe kans voor de moderne tijd.

“Wie Jeruzalem vergeet in Babylon, is verloren”, zingt Leonard Cohen in By The Rivers Dark. “Wie zich in Babylon zijn diepste bestemming herinnert, vindt een nieuwe toekomst.”     

Be the truth unsaid
And the blessing gone,
If I forget
My Babylon.

I did not know
And I could not see
Who was waiting there.
Who was hunting me.

By the rivers dark.
Where it all goes on:
By the rivers dark
In Babylon.