Meditatiegroep

De meditatiegroep is verbonden met het netwerk van meditatiegroepen binnen de christelijke traditie - www.christmed.be.

Maandelijks komen we op zaterdagnamiddag samen om 25 minuten stilte te delen. We starten steeds met een korte inleiding.


Clemenspoort meditatief

In de stille tijd herhaalt iedereen vriendelijk, rustig en vertrouwvol zijn mantra of gebedswoord. Je gebedswoord kan een Bijbelvers zijn of een zin of woord met lading uit de christelijke traditie. Bv. het herhalen van de naam Jezus of Abba,Vader of ma-ra-na-tha. Dit laatste gebedswoord raden wij aan. Het betekent: “Kom Jezus” en is meteen ook het laatste vers uit de bijbel. Na de stilte die we samen hebben gedeeld drinken we nog een tasje koffie of thee en geven elkaar ruimte om te delen hoe het met ons gaat op onze innerlijke tocht. Het is merkwaardig om te ontdekken hoe het samen delen van stilte ook bron is van groei van oprechte gemeenschap.

Door het in stilte herhalen van je mantra begin je aan die boeiende lange innerlijke tocht waarbij hoofd en hart met elkaar verbonden worden. Gaandeweg ontwaakt het mysterie van liefde, God opnieuw in je en vallen de puzzelstukjes van je leven in elkaar. De bedoeling van de meditatiegroep is om elkaar te stimuleren om ook dagelijks ieder in zijn context ruimte te zoeken om te mediteren. Ideaal is dat je na enkele jaren oefenen twee maal 20 tot 30 minuten je zelf op stilte trakteert. Voedsel voor de ziel.
Deze meditatiegroep is ook interreligieus. Je mag de Stilte met ons delen en ook opteren voor een mantra uit een andere religieuze of humanistische traditie. De kern is dat je een focuspunt kiest waarop je leert je aandacht te richten. Je verlegt het centrum van je hoofd naar je hart. Eens dit contact terug is hersteld is er de kans dat de religieuze traditie die voor jou past terug tot leven komen. Je krijgt opnieuw voeling met de verhalen, de gemeenschap en rituelen uit je traditie en breekt ze tegelijk verder open en verrijkt ze met jouw innerlijke ervaring.

Kortom kiezen om het pad van de christelijke meditatie te gaan is zeker een aanrader ook al voelt het in het begin wat vreemd aan. Pas als je regelmatig kiest om in de stilte te zitten zal je merken hoe druk het pas in je hoofd is.

In de toekomst zullen er nog nieuwe initiatieven worden georganiseerd zoals kennismakingssessies, stiltedagen, meditatie en engagement in de samenleving, meditatie met kinderen en jongeren enz. Er zullen ook meerdere meditatiegroepen opstarten op verschillende uren en je zal verbinding kunnen maken met heel wat boeiend inspiratiemateriaal rond meditatie.

Hou zeker goed de agenda in het oog. Wil je graag meer info of wil je onze maandelijkse meditatie impuls ontvangen?
Neem dan contact op met Walter Van Wouwe, info@clemenspoort.be, 0494 52 99 58.

Ontdek onze VORMING >